20. februar 2016Man skal have alle i tale

       

Dansk Byggeris arbejdsmiljøchef peger på relationel koordinering som et værdifuldt redskab til at give alle ejerskab over arbejdsmiljøet

Som ledelse skal man lytte til, hvad sjakkene siger, der giver mening på byggepladsen netop nu, siger Dansk Byggeris arbejdsmiljøchef, Mette Møller Nielsen. Til det formål er metoden relativ koordinering et godt redskab.

– Det handler om, at man skal koordinere relationerne i virksomhederne. Hvem har hvilke roller? Hvordan får man dem til at arbejde sammen? I Dansk Byggeri er vi så småt i gang med at tale med 3F om det, fortæller Mette Møller Nielsen. Hun tilføjer, at flere af branchens større virksomheder er i gang med at overveje mulighederne for at arbejde med relationel koordinering. Også i forhold til sjak, der føler sig talt henover hovederne på med beslutninger, de oplever som underlige, fx at bære hjelm altid, også på badeværelsesopgaver, rammer relationel koordinering lige i øjet:

– Relationel koordinering handler lige nøjagtig om, at man skal have alle i tale. Hvis beslutninger skal give mening, skal man inddrage de mennesker, beslutningerne får betydning for. Det giver ikke mening at køre et projekt om sygefravær, hvis ingen oplever det som et problem. Det gælder om at træffe beslutninger, så alle føler ejerskab, understreger Mette Møller Nielsen. Hun oplyser, at Dansk Byggeri ønsker at iværksætte nogle mini-projekter om relationel koordinering i byggebranchen, men at brikkerne ikke er faldet på plads endnu.

Læs også: Sjak og ledelser skal i dialog