17. september 2015



Michelin-mænd med fald-alarm

       

Når man plukker varer i verdens største frostrum, skal man bogstaveligt talt være klædt på til det

Robotter har overtaget mange af de opgaver, der førhen gav medarbejdere i Chr. Hansen et godt kuldegys. Men i de fire frostrum, hvor temperaturen konstant holdes på minus 55 grader, er alt ved det gamle. 10-15 medarbejdere har deres gang i frostrummene, og sådan har det stået på i årevis. Hver gang firmaet har haft en modernisering af frostrummene på dagsordenen, har mere automatiserede løsninger været på bordet. Hver gang ender de med at holde fast i den nuværende løsning, som er enkel og billig og som virker.

Kolde kulturer

Chr. Hansen sælger naturlige ingredienser til fødevare-, sundheds-, farmaindustri og landbruget. Produkterne bliver fremstillet ved hjælp af bakteriekulturer, som er aktive fra temperaturer helt ned til næsten 50 minusgrader. Så når bakteriernes proces skal bremses, er det nødvendigt at dybfryse dem.

Kolde pakker

Kunder over hele verden bestiller varer fra de fire frostrum. Afhængig af ønsker og behov vælger kunderne selv, om de vil have kulturerne i frossen tilstand eller som frysetørret granulat, som Chr. Hansen også fremstiller. Mange ønsker de frosne pakker, og det betyder, at Chr. Hansen sender den ene flamingo-kasse af sted efter den anden pakket med frossen kultur omgivet med tøris.

Kolde pluk

Det betyder, at der er nogle, som skal gå og plukke varer fra dybfrosten. Overraskende nok – kan man synes – er det en tjans, der for nogle næsten ikke er til at undvære, fortæller sikkerhedsleder Jan Krustrup Nielsen: – De kan godt lide at gå derinde. Jeg kalder dem nogle gange pingvinerne, siger han.

Ilt fortrænges

Dét arbejde skal være sikkert arbejde. Ud over kulden byder frostrummene på en påtrængende udfordring. Ilten kan blive fortrængt, hvis der i særlige tilfælde bliver brug for at sprøjte nitrogen ind for at holde de tænderskærende temperaturer. Da man ikke kan lugte nitrogen, kan det være farligt. Derfor bærer alle, som bevæger sig ind i frostrummet en såkaldt ”tilt-alarm” – et af virksomhedens nyere tiltag for at fremme sikkerheden. Hvis man falder om, går der en alarm i gang, og kolleger kan komme den uheldige til undsætning. Ud for hvert frostrum hænger der røgdykkerudstyr, så hjælperne ikke selv bliver ofre for iltmanglen. Der er også mulighed for at sprøjte supplerende ilt ind. – Det er stadig nyt, og vi har haft nogle fejlalarmer. For når du bukker dig ned, kommer der et forvarsel efter 20-30 sekunder. Rejser du dig så ikke hurtigt nok, går alarmen i gang. 7-9-13 har vi aldrig haft rigtige ulykker i frostrummene, siger Jan Krustrup Nielsen.

Kulde-eksperten

De yderst kolde frostrum stiller Chr. Hansen i en noget speciel situation.

– Arbejdstilsynet kender ikke noget til arbejde i koldere temperaturer end minus 25 grader, bemærker Jan Krustrup Nielsen. Derfor har firmaet søgt inspiration ad usædvanlige, men relevante kanaler:

– For nogle år siden bad jeg Sirius-patruljen komme og holde foredrag, så vi kunne blive klogere på, hvordan det er at arbejde i ekstrem kulde. Det er nemt nok: Bare man er klædt ordentligt på, så kan man sagtens opholde sig i stærk kulde, og når Chr. Hansen køber tøj ind, kan manden foran i køen ske at være hundefører. De køber nemlig ind samme sted som Sirius-patruljen. Alfa og omega er varmt tøj og ordentlig tildækning af ansigt og hænder. Førhen var de tykke handsker et problem, fordi varerne var vanskelige at håndtere. Efter at man gik over til at pakke varer i poser frem for kartoner, går det fint.