30. januar 2018Det skal være sikkert og sundt at arbejde

       

Flere danskere end for fem år siden bliver i dag nedslidte af at arbejde, og derfor vil beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen lægge indsatsen om. Fagbevægelse og opposition råber på flere midler til Arbejdstilsynet. En ekspert foreslår at skrive trivsel ind i arbejdsmiljøloven.

På bare fem år er der blevet 17 procent flere danske arbejdstagere, der er psykisk overbelastede, og 15 procent flere har ondt i muskel og skelet. Tallene er så markante, at det har fået beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen til at erklære, at den hidtidige arbejdsmiljøindsats er slået fejl og skal lægges om. Til det formål har han nedsat et ekspertudvalg, som skal komme med forslag til en nytænkning af området.

"Det skal være sikkert og sundt at gå på arbejde i Danmark"

"Som beskæftigelsesminister er jeg bekymret over udviklingen. Med de tal, vi ser i dag, kan jeg konstatere, at arbejdsmiljøindsatsen har slået fejl. At indsatsen simpelthen ikke virker efter hensigten," sagde beskæftigelsesministeren i en pressemeddelelse, da ekspertudvalget blev søsat. Ved en tidligere lejlighed slog ministeren fast over for Avisen.dk, at hans holdning er helt klar: Det skal være sikkert og sundt at gå på arbejde i Danmark.


Mød Troels Lund Poulsen på ArbejdsmiljøNET i Kolding

Du har mulighed for at møde Troels Lund Poulsen, når han holder åbningstalen på ArbejdsmiljøNET i Kolding den 14. - 16. maj


Hver femte fyret

I perioden fra 2012 til 2016, hvor stigningen i arbejdsskader har fundet sted, er over hver femte medarbejder i Arbejdstilsynet blevet fyret. Over en bred kam lyder det derfor fra fagforeningerne, at besparelserne i Arbejdstilsynet må stoppes. LO-formand Lizette Risgaard opfordrede i forbindelse med finanslovsforhandlingerne i efteråret politikerne til at droppe yderligere besparelser på Arbejdstilsynet. I en undersøgelse lavet af Cowi for LO hedder det, at faldende bevillinger til Arbejdstilsynet har negative følger for den fortsatte udvikling og forbedring af arbejdsmiljøet på de danske arbejdspladser under ét. Projektleder Per Tybjerg Aldrich fra Cowi advarede i den forbindelse i Ugebrevet A4 om, at Arbejdstilsynet kan udvikle sig til en ny skandale á lá Skat. Færre bevillinger til tilsyn giver mere plads til overtrædelser, lød logikken.


Læs også: Du bliver sundere af at gå på arbejde


Misvisende rapport

Fra DA lyder der andre toner. Her er meldingen fra arbejdsmiljøchef Christina Sode Haslund, at Arbejdstilsynet i forvejen er en af de største tilsynsmyndigheder i Europa, og at de bevillinger, der er skåret fra, hele tiden har været tænkt som midlertidige. Desuden bygger Cowis rapport på en statistik, hvor man tager udgangspunkt i år 2000, hvor bevillingerne til Arbejdstilsynet var særligt store. Derfor er Cowis rapport misvisende, mener hun.
Det risikobaserede tilsyn er vejen frem, mener hun. De omtrent 120 mio. kr., som Arbejdstilsynet årligt bruger på at besøge virksomheder, som ikke har nogen problemer med arbejdsmiljøet, kan i stedet bruges på andre initiativer, der kan fremme sikkerhed og sundhed på arbejdspladserne, skrev hun i en klumme på Altinget.dk i november. Hun understreger, at det efter hendes mening aldrig skal kunne betale sig at konkurrere på et dårligt arbejdsmiljø i Danmark. Derudover vil det være udtryk for sund fornuft at give Arbejdstilsynet en stabil bevilling fremover, så den danske indsats for et godt arbejdsmiljø kan følge en langsigtet strategi.

"Vi har et samfundssystem, hvor vi hele tiden arbejder med at optimere og være mere effektive..."

Lov om trivsel

Vi bliver nødt til at tage tyren ved hornene og skabe arbejdspladser i Danmark, som både er produktive, og hvor medarbejderne trives, lyder det fra Aalborg Universitet, hvor Peter Hasle er professor i arbejdsmiljø. Det er ikke gjort ved blot at justere på nogle budgetter, og det skyldes ifølge Peter Hasle, at samfundsmodellen, vi bygger arbejdsmiljøindsatsen på, er født med at skulle øge produktiviteten år efter år.

  • Vi har et samfundssystem, hvor vi hele tiden arbejder med at optimere og være mere effektive. Det gælder både private og offentlige virksomheder. Og selvom man forsøger at gøre selve systemerne mere effektive, medfører det et øget pres på den enkelte om at være mere effektiv, sagde Peter Hasle til Magisterbladet i foråret 2017.
    Peter Hasle foreslår derfor, at vi i Danmark skriver trivsel ind i arbejdsmiljøloven, ligesom de har gjort det i Norge. Desuden bør man lade Arbejdstilsynet føre tilsyn med forandringsprocesser, mener han.

Foto: Jens Astrup