23. september 2015Han vil løfte stemningen på byggepladserne

       

Den nye direktør i Byggeriets Arbejdsmiljøbus, Peter Kirkegaard, vil løfte stemningen på byggepladserne, og så er det hele byggebranchen, der skal køre med på rejsen

Fald fra stilladser med dødelig udgang eller nedslidte håndværkere på lige knap 40 år er gamle kendinge i byggebranchen. Det er problemer, der også fortsat eksisterer og vil kræve opmærksomhed. Men hvis der er noget, den nye direktør for Byggeriets Arbejdsmiljøbus, 54-årige Peter Kirkegaard, gerne vil stå for at gøre noget ved, så er det byggeriets psykiske arbejdsmiljø.
– Jeg vil gerne lægge arm med det psykiske arbejdsmiljø. Jeg har tænkt mig at lempe det ind gennem ordet planlægning, for jeg tror, det ofte er trylleordet. Hvis man er på en akkord og ikke kan tjene penge på arbejdet, eksempelvis fordi der ikke er tænkt over, hvordan man slipper af med sit affald, og hvem der skal rydde op, så siger man som håndværker lige ud af posen: ”Så kan I passe jeres l… selv, farvel!” Den slags betyder nok ikke, at man bliver slidt op. Men skuffelsen og surheden er en reaktion over, at nogen ikke har gjort det, de skulle, for at jeg som håndværker kan gøre mit arbejde ordentligt. Og det går ud over trivslen og det psykiske arbejdsmiljø, anfører Peter Kirkegaard. Det er nemt at løse problemet som akkordsvend ved at rejse et andet sted hen. Men aben følger gerne med, og én side af byggeriet, det utvivlsomt går ud over, er produktiviteten. Den er i forvejen nødlidende. Men kan man i byggebranchen blive bedre til at planlægge arbejdet, så vil den slags situationer heller ikke opstå så tit. Håndværkerne kan blive færdige og det samme kan byggeriet – måske endda til tiden.

Træge forandringer

At forandringer i byggebranchen er noget, der kan tage mere end lang tid, er noget, Peter Kirkegaard kender fra sin tid som arbejdsmiljøchef i byggevirksomheden Hoffmann A/S.
– Mens jeg var der skrev jeg en historie i vores nyhedsbrev, som handlede om bl.a. støv, stigearbejde og rækværker. Min kollega fandt et nyhedsbrev frem fra 1980’erne, og gæt tre gange…nøjagtig de samme problemer var omtalt deri, griner Peter Kirkegaard. Men meget har også forandret sig, tilføjer han. Især de seneste år, hvor fx bygherre, rådgiver og entreprenørsamarbejdet er forbedret, og har givet flere plusser på arbejdsmiljøkontoen.
Peter Kirkegaard har tidligere arbejdet som tekniker i Hedeselskabet, miljøkonsulent i SID og i byggeriets samarbejdsorgan BAT-Kartellet. I de seneste seks år har han beklædt en stilling som konsulent i Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening – så langt fra byggeriet som man kan komme.
Hvorfor vil han tilbage?

“Jeg vil gerne lægge arm med det psykiske arbejdsmiljø. Jeg har tænkt mig at lempe det ind gennem ordet planlægning, for jeg tror, det ofte er trylleordet”

Udfordringer tricker mig

Byggeriet er en hvepserede, hvor arbejdsmiljøet bliver udfordret hele tiden.
– Det tricker mig. Det kan tappe en for kræfter, men det kan også give brændstof på tanken, bemærker Peter Kirkegaard.
– Det kan være enerverende at sige det samme igen og igen – men på den anden side hører jeg konsulenterne i Byggeriets Arbejdsmiljøbus sige, at der er en helt anden kultur på vej i byggeriet. Opmærksomheden på arbejdsmiljø er større og på skolerne møder vi også en ny type lærlinge. De ved godt, at de skal holde, til de er 70. Det giver grobund for optimisme, fortsætter han. Og de mange arbejdsulykker og nedslidningen opstår næppe af ond vilje, påpeger han.

Vil samle branchen

Byggeriets Arbejdsmiljøbus blev etableret af bl.a. Dansk Byggeri, 3F og det daværende TIB i 2008. Siden er flere arbejdsgiverorganisationer og fagforbund kommet til. Peter Kirkegaard håber, at han kan være med til at samle hele byggebranchen i bussen. Malere og elektrikere er eksempelvis ikke med i samarbejdet om at oplyse og vejlede branchen om arbejdsmiljø.
– Vi er opsatte på at få alle aktører i byggeriet med, og jeg fornemmer også, at der i organisationerne er opmærksomhed om det. Vi er også meget opsatte på, at få bygherrer og rådgivere inden for, siger Peter Kirkegaard.

Om Peter Kirkegaard

Peter Kirkegaard satte sig i chaufførsædet hos Byggeriets Arbejdsmiljøbus den 1. juli 2015.
Han kommer fra et job som faglig konsulent i Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening. Han er uddannet miljøplanlægger fra RUC, er 54 år og bor i Næstved.

LinkedIn: Peter Kirkegaard