17. februar 2015Howdy, er du frisk og udhvilet?

       

En ny model til forebyggelse har set dagens lys. App’en Howdy kan hjælpe medarbejdere med at overvåge egen trivsel med fem svar på spørgsmål fra en app hver fjortende dag. App’en er udviklet af Worklife Barometer – Esben Schnurre og Rasmus Hartung (se foto) – i samarbejde med Psykiatrifonden. Howdy hjælper til, at omgivelserne griber tidligt ind, hvis et arbejdende menneske begynder at blive nedtrykt.

Fem spørgsmål

Vi dykker ind i app’ens maskinrum. Motoren er en besked-sløjfe, som hver fjortende dag sender fem spørgsmål til de medarbejdere, som frivilligt har meldt sig til at deltage. Når medarbejderen svarer, får vedkommende umiddelbar respons. Hvis alt ser ok ud, får medarbejderen en grøn besked. Ser det mere tvivlsomt ud, er beskeden gul, og er svarene på de fem spørgsmål af en karakter, så medarbejderen lader til at have behov for hjælp, er beskeden rød. Ved gul og rød besked bliver medarbejderen sat i forbindelse med eksperter fra Psykiatrifonden, som kan guide medarbejderen videre til den rette forholdemåde over for den manglende trivsel.

###Anerkendt målemetode

App’ens fem udsagn baserer sig på en internationalt anerkendt målemetode, WHO-5-indexet. Man skal forholde sig til, om man er i godt humør, om man føler sig rolig og afslappet, om man føler sig aktiv og energisk, om man er vågnet frisk og udhvilet, og om ens dagligdag er fyldt med ting, der er interessante.

Selvovervågning og succesmål

Som medarbejder kan man bruge app’en som selvovervågning og som en slags sikkerhedsnet, siger den ene udvikler fra Worklife Barometer, Rasmus Hartung. Som virksomhed kan app’en bruges som supplement til apv, og man kan eksempelvis benytte de anonymiserede svar som statistisk grundlag for at vurdere, om virksomhedens trivsel er acceptabel.