Danmark har flere arbejdsulykker end de andre nordiske lande, og det har vi haft længe. Ifølge ekspert hos Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø er forskellen en realitet på grund af forskellig kultur og uddannelse i de tre lande.

Danmark ligger næsthøjest i EU-statistik over antal ikke-dødelige arbejdsskader pr. 100.000 ansatte – det er knap det dobbelte af Sverige og omtrent 7 gange højere end Norge. Landene er i flere år blevet sammenlignet og hvad kan så forklare, at Danmark fortsat ligger tungere end vores to nabolande.

En af landets eksperter på dette område er seniorforsker, cand.tech.soc. Ph.d. Johnny Dyreborg, der er ansat på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Han deltog fra dansk side i Eurostats etablering af den europæiske statistik over arbejdsulykker og har tillige været med i et stort projekt SveDan, der sammenlignede forholdene i Sverige og Danmark.

Her fandt man frem til, at man på danske byggeprojekter bruger kortere tid på at planlægge et byggeprojekt samt, at medarbejderne i Danmark har en markant mindre positiv vurdering af planlægning og involvering af ansatte. Desuden er der herhjemme flere projektansatte (med kortere ansættelser), og alt i alt slår det ud i en ringere sikkerhedskultur og højere hyppighed af arbejdsulykker.

Johnny Dyreborg forklarer videre, at en mere detaljeret analyse viser en anden vigtig forskel mellem Danmark og Sverige. På den østlige side af Øresund er spørgsmålet om sikkerhed mere integreret i virksomhedernes kultur, og denne bevidsthed slår også igennem hos den enkelte medarbejder.

De unge svenskere får nærmest spørgsmålet om sikkerhed og arbejdsmiljø ind med modermælken, lige fra grundskolen, videre gennem ungdomsuddannelser op til erhvervsuddannelserne. Arbejdsmiljø opfattes i broderlandet ikke blot som et enkeltstående fag, men denne problematik er gennemgående og præger alle emner.

Er du medlem, kan du læse meget mere om tendensen i ArbejdsmiljøNETs seneste magasin lige her.