Ergonomiske borde, siddebolde og balancebræt er de seneste år blevet implementeret på mange danske arbejdspladser som et led i visionen om et godt arbejdsmiljø. Men ifølge Jan Glenvig, chefkonsulent i ArbejdsmiljøCentret, bør tiltagene prioriteres på lige fod med en vigtig, men undervurderet medspiller – nemlig belysning.
- Flere medarbejdere oplever symptomer som hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær, når de er på arbejde. Men i stedet for at give det termiske indeklima eller rengøringsdamen skylden, kan man med fordel kontrollere belysningen på kontoret – en medvirkende faktor til indeklimasyge kan være dårlig belysning, forklarer Jan Glenvig.
Central del af arbejdsmiljøet
Lysbranchen har de seneste fem år oplevet en revolution, efter markedet blev introduceret til LED-belysning. Og selvom lysdioderne er både energibesparende og har lang levetid, så kan denne form for lys ikke erstatte dagslys.
- Lys er essentielt for alle vores livsprocesser. Som mennesker higer vi efter dagslys – og vi oplever, at folk bliver fysisk og psykisk påvirkede af dårlig belysning. Belysning understøtter vores trivsel, arbejdsglæde og produktivitet – og derfor er det naturligvis helt centralt, at arbejdspladser ikke nedprioriterer belysning i deres arbejdsmiljøplan, fortæller Jan Glenvig og fortsætter:
- Med LED-belysning af en høj kvalitet er vi tættere på kunstigt dagslys end hidtil, og i samspil med naturligt dagslys er LED med til at skabe udendørs lysforhold inde på kontorerne – masser af dagslys, velfungerende loftbelysning og en god arbejdslampe er den perfekte kombination til et godt arbejdsmiljø.
En naturlig del af kontormiljøet
Ifølge Jan Glenvig bør alle ansatte have en arbejdslampe på deres kontorbord, som er juster- og flytbar. Det er vigtigt at kunne regulere til lige netop det lysscenarium, der passer til den enkelte.
- Man bør betragte lys på samme måde som temperatur. Ved temperaturskift kan vi åbne og lukke et vindue samt regulere den termiske komfort ved at tage tøj på eller af – og på samme måde skal lyset kunne reguleres efter tidspunktet på dagen og personligt behov. En person på 40 år skal bruge dobbelt så meget lys som en på 20 år. Behovet er betinget af alder, men også andre faktorer som synstilstand, placering i rummet etc., forklarer Jan Glenvig.
Simple, men effektive råd til et godt arbejdsmiljø
For mange sygedage er omkostningsfuldt for virksomheder og kan ødelægge rytmen og effektiviteten af arbejdsgangene. Derfor råder Jan Glenvig den personaleansvarlige at følge nogle simple men effektive råd, der kan reducere sygdom og ubehag.
For det første skal belysning anerkendes og indtænkes som en vigtig del af indretningen – ikke ifølge den nyeste Feng Shui trend, men med tanke på arbejdsmiljøet.
- Når kontoret indrettes skal loftbelysningen placeres i forhold til arbejdspladserne. Har man et dynamisk kontor, hvor indretningen ofte skifter, så kan man med fordel investere i loftbelysning, der let kan flyttes. Alternativt skal man være omhyggelig med valg af armaturtype. Placering af lys bør være en ligeså vigtig beslutning som valg af kaffe, forklarer Jan Glenvig.
Arbejdslokaler, der dagligt anvendes som kontor, skal have tilgang af dagslys og der skal være udsyn til udeomgivelser.
- Dagslys er det bedste lys, vi har. Det er gratis, energisparende og gengiver farver hundrede procent korrekt. Udnyt derfor altid dagslyset så meget om muligt, fortæller Jan Glenvig.
Sidst, men ikke mindst – placering og brug af lys. Mange har personlige arbejdslamper stående på deres kontorborde eller justerbar loftbelysning men ved ikke, hvordan de skal betjenes.
- Al belysning påvirker os, og derfor er det vigtigt, at vi sætter os ind i kontorets belysning. Hvis loftbelysningen kan reguleres, så gør brug af det. Vores behov for lys kan ændre sig hen over dagen – præcist som dagslyset ændrer sig, forklarer Jan Glenvig.
Den personlige arbejdslampe ender ofte bare med at samle støv, fordi de ansatte ikke benytter den. Men en lille ændring som at tænde lampen kan gøre en stor forskel for f.eks. blændinger eller refleksioner, der resulterer i akavede arbejdsstillinger. Lampen skal placeres, så lyset bliver sendt langs med bordet og på tværs af din synsretning, forklarer Jan Glenvig.