At træne hjernen kan både give bedre fokus, dybere koncentrationsevne og bedre samarbejde på arbejdspladsen. Seniorkonsulent hos konsulentvirksomheden Human House, Rikke Cederqvist Boisen, fortæller her, hvordan funktionel hjernetræning kan gavne ikke bare dig selv, men hele arbejdspladsen.

Man skal huske at sove nok, spise sundt, træne kroppen og slappe mentalt af. De grundlæggende råd til, hvordan man holder sig skarp og kroppen sund, har de fleste hørt så mange gange, at de kan repetere dem i søvne. Og det er vigtigt at holde sig i form fysisk som mentalt. For at have råd til samfundets velfærd skal vi nemlig blive på arbejdsmarkedet i længere tid.

Vil man optimere sin hjernes evne til at fokusere og ens performance på jobbet, er det ifølge funktionel hjernetræner og seniorkonsulent hos arbejdsmiljøkonsulentvirksomheden Human House, Rikke Cederqvist Boisen, afgørende, at man også husker hjernen, når det kommer til træning af kroppen.

Træner man hjernen, optimerer man nemlig ikke kun sin egen performance, fokus og koncentration – man kan faktisk også træne sit samarbejdsevner og sine relationer på arbejdspladsen, hvis man bruger hjernetræning som et redskab i hverdagen.

– Funktionel hjernetræning kan gøre en stor forskel for den enkeltes liv og hverdag. Har man f.eks. tendens til, at nerverne løber lidt løbsk i nogle situationer ved en stor præsentation, kan funktionel hjernetræning være med til at få en så at sige ’tilbage på jorden’, så man kan gå til opgaven mere afslappet og rolig. Bare 1-3 minutters funktionel hjernetræning inden et vigtigt møde er en super god idé, fortæller Rikke Cederqvist Boisen og tilføjer:

– Men derudover kan principperne faktisk også fungere godt som teambuilding, hvor man lærer at forstå egen og andres adfærd bedre, samtidig med at man bliver i stand til at analysere sit samarbejde med kollegerne. Udfører man øvelser, hvor man skal samarbejde med en makker, får man arbejdet på det relationelle forhold kollegerne imellem.

HAR DU LEDIG PLADS I HJERNEN?

Faktisk kan den menneskelige hjerne ifølge Rikke Cederqvist Boisen på mange måder sammenlignes med en harddisk på en computer. I løbet af en arbejdsdag bliver den fyldt op, og jo mere den bliver fyldt, jo sværere bliver det at koncentrere sig.

– Jeg tror, at vi alle kender den her harddisk, som står og kører med alt for mange vinduer åbne, og en luftkøler, der arbejder på højtryk. Her er det faktisk vigtigt at få lukket alle vinduerne ned og ”restarte” hjernen. Her kan funktionel hjernetræning også være en hjælp, fordi blandt andet studier har vist, at elever, der foretager funktionelle hjernetræningsøvelser i højere grad kan huske undervisningen, end elever, der ikke har fået trænet deres hjerne, forklarer hun.

Hun anbefaler derfor, at funktionel hjernetræning ganske enkelt bliver indarbejdet ved, at alle mødedeltagere starter mødet med en omgang hjernetræning, eller at man sørger for at holde ”brainbreaks” med funktionelle hjernetræningsøvelser i løbet af en tætpakket og højintens arbejdsdag.

Selvom det kan være svært at få indarbejdet i en travl hverdag, hvor daglig drift i mange virksomheder ofte snupper dagsordenen, er der ifølge Rikke Cederqvist Boisen klare gevinster at hente – navnlig på arbejdsmiljø- og sikkerhedsområdet.

– Når vi taler om livsvigtige ting som det at forstå sikkerhedsinstrukser og overholde regler, kommer man ikke udenom, at koncentration er alfa og omega. En skærpet opmærksomhed og evnen til at huske vigtige detaljer kan betyde liv eller død på mange arbejdspladser. Hertil kommer, at øvelserne også er øvelser i samarbejde og kommunikation, hvilket er nok så vigtigt, når et team skal arbejde og fungere sammen, slutter Rikke Cederqvist Boisen.

Rikke Boisen var oplægsholder på dette års konference i april. Du kan læse flere artikler med de bedste pointer fra konferencen i juni-udgaven af medlemsmagasinet.