IT-virksomheden Chili Security har indført obligatorisk motion for medarbejderne i arbejdstiden. Reportage fra en motionsmorgen.

38-årige Bolette Jørgensen kommer i god tid, og er den første af medarbejderne, der ankommer til dagens træning. Intet under. Hun har været oppe siden halv fem. Hun står op ved den tid hver dag, fordi – som hun siger – hun godt kan lide at have lidt tid for sig selv. Desuden har hun bedre tid til at komme gennem konflikterne, hvis børnene har en af de dage, hvor tøj er lige så ufedt som utøj – ikke noget, man lige har lyst til at have på sig.
Normalt møder Bolette Jørgensen på kontoret hos Chili Security i Odense, hvor hun er kontorassistent, ved otte-tiden, men i dag, hvor det er træningsdag, har hun ekstra god tid. Mødetid på træningsdage: Kl. 9. I dag er hun her dog kl. 8.30, fordi hun har en aftale med journalisten fra ArbejdsmiljøNET.
Da hun træder ind ad døren, har hun netop stillet cyklen efter en times pedalleren for at aflevere børn – og komme til træning.
“Jeg cykler rigtig meget. Dels for at træne, men også som transport. Jeg bor i Odense C, så jeg har sparet bilen væk,” fortæller Bolette Jørgensen.

“Nu er jeg klar til at give den gas på arbejdet”

Glæder mig altid

Forude venter 40 minutters træning i fitness-centret Claus Sloth midt i Odense. Alle hos Chili Security træner med. To gange ugentligt.
“Jeg glæder mig altid til det. Jeg er glad for, at min chef har lavet dette tilbud om træning i arbejdstiden. Jeg har ikke tid til træning efter arbejde,” bemærker Bolette Jørgensen. Som en del af træningen er der mulighed for at få massage. Det er et ekstra plus, som sammen med træningen kan hjælpe hende med begyndende smerter. Bolette Jørgensen har netop fået konstateret slidgigt i nakken.
“Det skyldes nok mine år som tjener, hvor jeg arbejdede 16 timer om dagen,” mener hun.

Springer ikke over

IT-supporteren Sebastian Rask er 22 år. Han var springgymnast, da han var yngre, men de seneste fire-fem år har han lavet meget lidt fysisk.
“Jeg har da været medlem af et fitness-center, griner han. I dag sov han, så længe han kunne. Kom i tøjet. Fik et lift til træningen. Gik den sidste halve kilometer.
“Jeg har det ok med træningen, selv om jeg var skeptisk i starten. Som dansker bliver man skeptisk, når man får at vide, at man skal lave tvungen motion i arbejdstiden. På den anden side har man ingen undskyldning for at springe motionen over, når det foregår i arbejdstiden.”

Chefen træner med

Chefen træner også med.
“Det er megafedt for mit eget vedkommende,” siger 30-årige Martin Larsen.
“Hvis ikke vi trænede i arbejdstiden, ville jeg ikke få det gjort,” tilføjer han.
“Det er svært med god samvittighed over for familien at køre fra arbejde klokken halv seks og videre til træning,” siger han. Han har store problemer med slidgigt i ryggen, og uden træning sover han alt for lidt, fordi han har smerter.
“Men når muskulaturen bliver styrket, så har jeg ingen problemer.”

Skrap kost

Og så går det løs. Cirkeltræning med instruktør fra fitness-centret. Overraskende skrap motionskost med samme dosis til alle uanset højde og drøjde. Hver enkelt kan selvfølgelig skrue på intensiteten. Der er træk i elastikker. Mavebøjninger med boldkast. Armhævninger på stang. Med meget mere og til sidst en fælles afslutning med mavepinsler og muskelsmerter, men også munde, der strækkes ud i smil og grin. Stemningen er påfaldende positiv.

“Jeg vil ikke sige, at alle bør træne i arbejdstiden. Men det er værd at overveje.”

Mød chefen, der forlanger motion, sved og tårer af sine medarbejdere
Hør mere om den tvungne motion hos Chili Security på ArbejdsmiljøNET i Kolding den 14. – 16. maj, hvor Martin Larsen, adm. direktør hos Chili Security, giver et indlæg 

Energiske

Friske, aktive, energiske og enkelte trætte medarbejdere træder bagefter ud af træningslokalet.
“Jeg er glad. Træningen giver lige lidt ekstra energi. Nu er jeg klar til at give den gas på arbejdet,” lyder første kommentar til mikrofonen fra Bolette Jørgensen uden for træningslokalet. For hende er det en del af en livsstilsændring, hvor hun bl.a. har tabt sig 22 kilo. Træningen på arbejdspladsen er med til at give hende et større fysisk og psykisk overskud, siger hun.
“Det gør rigtig meget – også for mine børn. Før var jeg tit træt, det er næsten forsvundet,” siger hun.
“Jeg er glad for at motionen er tvungen. Det er godt, at nogle sparker en i gang,” erklærer hun.

Værd at overveje

Styrketræningen i fitness-lokalet falder i Sebastian Rasks smag.
“Måske er det en mandeting. Men det er bare federe med styrkeøvelser end fx at løbe,” siger han. Han kommer ud med en anden form for energi, fortæller han. Alt i alt er det godt at træne i arbejdstiden:
“Jeg vil ikke sige, at alle bør træne i arbejdstiden. Men det er værd at overveje,” siger han og tilføjer, at der er nogle, der ikke vil bryde sig om det.

Et kæmpe plus

En spritny medarbejder trænede med i dag. Det er Mathias Nowak på 25 år, som netop er blevet ansat som kundeservicechef.
“Jeg er træt i benene, men frisk i hovedet,” siger han. Det er helt fint at træne i arbejdstiden, synes han.
“Det er et kæmpe plus. Det er fedt at stå op og starte med at træne. Men jeg bliver nok mere træt end vanligt i eftermiddag,” griner han.
“Træning giver god mening,” tilføjer han:
“Vi hygger os og har det sjovt. Kollegerne er glade og smilende. Det er en sjov måde at starte på en ny arbejdsplads på.”

Tvungen træning i arbejdstiden

Chili Security, der arbejder med it-sikkerhed, har siden januar 2017 stillet som krav for medarbejderne, at de deltager i fælles træning to gange om ugen. Dels for at nedbringe sygefraværet, dels for at skille sig ud fra andre virksomheder – give det kant, som adm. direktør Martin Larsen udtrykker det – og gøre det lettere at rekruttere nye medarbejdere.

Er danskerne klar til at blive tvunget til motion?

Ikke alle. Ifølge en undersøgelse foretaget af Megafon for TV 2 mener et stort mindretal på 48 procent, at obligatorisk motion i arbejdstiden er en god idé. 52 procent er altså ikke klar til at begynde arbejdsdagen i motionshabit.

Mød chefen, der forlanger motion, sved og tårer af sine medarbejdere

Hør mere om den tvungne motion hos Chili Security på ArbejdsmiljøNET i Kolding den 14. – 16. maj, hvor Martin Larsen, adm. direktør hos Chili Security, giver et indlæg