Når hver fjerde har oplevet sexchikane, så bør man kunne stille arbejdsgiverne til ansvar, og alle arbejdspladser bør have en politik på området

I HK’s undersøgelse Under Overfladen fra 2017, hvor man bl.a. interviewede 1.986 medlemmer, kom man frem til, at 26,4 procent af de adspurgte inden for de sidste 12 måneder havde været udsat for en eller flere seksuelt krænkende situationer. Det høje tal kalder på handling, mener de i HK. Det peger nemlig på det faktum, at selv om der bliver ført forsvindende få sager om sexchikane, så er det ikke ensbetydende med, at vi på arbejdspladserne afholder os fra at genere hinanden seksuelt.

“Det kan ikke være rigtigt, at unge, som jo oftest bliver udsat for sexchikane, skal være forpligtet til at undersøge kulturen på en arbejdsplads, før de begynder at arbejde der”

“Det, der kommer frem, er toppen af isbjerget,” siger René Knudsen, der er formand for HK Service Hovedstaden – ét af de steder, man har størst erfaring med at hjælpe medlemmer med sager om sexchikane. I langt de fleste tilfælde går de ramte stille med dørene. De fleste løser problemet ved at skifte arbejde. Enkelte ringer til fagforeningen. Et minimalt fåtal fører sag, hvad HK også holder igen med, fordi det kan være stærkt belastende for den enkelte, og sagen kan strække sig over flere år.